Pronađi svoju prazničnu radost

 

Stiglo nam je „magično doba godine“, period kada se „lampice pale, a čarolija stvara“. Sa svih strana sjaje šljokice, pahuljice, praznične radosti i nasmejana lica. Gde god da pogledamo pritiskaju nas zahtevi da budemo srećni, nasmejani, u krugu porodice, prijatelja ili partnera. A nama… Nama ponekad baš nije do toga. Za mnoge od nas, „praznični duh“ umesto od osećanja radosti, zadovoljstva i zahvalnosti, satkan je od stresa, razočarenja, osećanja tuge i žaljenja.

Umesto da nam donesu radost, praznici nam često mogu postati bolni podsetnici na doživljene gubitke i neuspehe. Osvrćemo se na prošlost, sumiramo utiske, „svodimo račune“, ali i pravimo planove za novi početak. Na neki način, ovaj period često nam služi kao „barometar“ za to gde smo i gde želimo biti. Iako je, svakako, poželjno i korisno da sagledamo sopstvene uspehe i neuspehe – čestitamo sebi na uspesima, ali i movišemo sebe da u narednoj godini, neuspehe pokušamo da pretvorimo u uspehe – poštekoće se mogu javiti onda kada naše želje podlegnu socijalnim pritiscima i očekivanjima o tome gde bi trebalo da budemo

 

Pored snažnog socijalnog očekivanja da tokom praznika moramo biti srećni, društvo nam često postavlja nerealne standarde o tome kakvi bi praznici trebalo da budu – provedeni u krugu porodice, prijatelja, romantičnog partnera, uz bogatu trpezu i puno poklona, bez nesuglasica – dakle idilični! Upravo iz tih razloga, sezona praznika može biti veliki izvor stresa i neprijatnih osećanja za mnoge od nas. Tada često vidimo sve ono što nam nedostaje, sopstvene neuspehe, sve ono što nismo postigli i završili u protekloj godini.

Pronađi svoju prazničnu radost

Kada se tako osećamo, dobro je da zastanemo i prisetimo se da godina ima 365 dana. Sigurno da je u toliko dana bilo i trenutaka kada smo bili zadovoljni, ponosni i ispunjeni. Sigurno je bilo i ciljeva koje smo postigli, uspeha koje smo ostvarili. Da, sigurno je bilo i teških trenutaka, ili perioda, sigurno da je bilo i neuspeha, ali i tada smo uspevali da pobedimo sebe, podnesemo strah, bol i tugu. Doživeli smo još jedno životno iskustvo, koje nas je obogatilo i naučilo nečemu.

Podsetite sebe da je upravo to život – niz iskustava, niz uspeha i neuspeha, niz padova i uzdizanja. Svako od nas ima pravo da pravi greške, da doživi težak period, da ne bude „okej“, da oseti tugu, usamljenost, ili žaljenje. Sve ove emocije su deo iskustva čoveka i neophodne su za uravnoteženo i zdravo mentalno stanje. Zbog toga, svako ima dozvolu da oseti bilo koju emociju tokom praznika, bez osuđivanja i razmišljanja šta je to što bi zapravo trebao da oseća. Dozvoljeno ti je da žališ, da budeš slab i ranjiv, ali i da osetiš sreću, radost i zahvalnost. I da provedeš praznike baš onako kako želiš – u krugu porodice ili sam, na žurki ili spavajući, na putu ili radeći.

eugenivy_reserv-qwrSnnJDk30-unsplash

Zapamtite da za svakog od nas praznici znače nešto drugačije. Za nekoga to znači biti sa porodicom, ili u krugu dragih osoba. Za nekoga to znači pokloniti i dobiti darove. Za neke to znači putovanje, a za neke hrana, velika trpeza. A za neke druge to znači odvojiti vreme za sebe, vratiti se sebi i negovati sebe. Neki od nas biraju da u Novu godinu uđu vatrometom, a neki tiho, u krugu najbližih, ili sami.

                                                           

 

I to sve je u redu!

selective-focus-photograph-of-sparklers-1272347

Kako god da ulaziš u Novu godinu, ili provodiš praznike, mi ti želimo da to bude baš onako kako ti osećaš i želiš, želimo ti da i narednu godinu provedeš na sebi svojstven način.


Na kraju, ostavljamo kratku listu strategija i preporuka za prevazilaženje neprijatnih osećanja tokom praznika, ali i bilo kog narednog perioda kada pomisliš da ti je potreban mali nalet vetra u leđa. 🙂

  1. Napravi listu ciljeva i uspeha koje si postigao tokom protekle godine – Napiši na šta si sve ponosan. Ne zaboravi svaki uspeh se računa!
  2. Napiši sebi ljubavno pismo – Napiši na čemu si zahvalan sebi. Šta želiš više da radiš naredne godine, a šta manje. Koje su to stvari koje voliš kod sebe, u čemu si sve dobar. Koje si lekcije naučio iz težih perioda protekle godine, šta sebi opraštaš.
  3. Prilagodi svoja očekivanja i pokušaj da se fokusiraš i ceniš ono što imaš oko sebe – U redu je ukoliko ove praznične sezone nemaš partnera kraj sebe, ali to ne znači da nemaš ljubavi i brige, poveži se sa prijateljima, ili porodicom.
  4. Napravi listu iskustava koje bi želeo da doživiš tokom praznika (npr. dekoracija prostora, odlazak na klizanje, uživanje u snegu, poseta nekim posebnim mestima, ili ljudima)
  5. Novac potroši na iskustva, ili bliske osobe – Istraživanja nam pokazuju da smo tada srećniji, nego kada trošimo na materijalne stvari. Iskustva uvek možemo da prizovemo u sećanje i ponovo osetimo nalet pozitivnih emocija.
  6. Podeli svoje vreme sa ljudima koje voliš – Naučnici kažu da lična sreća dosta zavisi od kvaliteta naših međuljudskih odnosa. Stoga, uloži vreme i trud u odnose sa bliskim ljudima.
  7. Pokloni sebi, ili nekome opaštanje – Od svih poklona koje ćeš ove godine dati, možda će najznačajniji biti dar opraštanja nekome s kim si u konfliktu. I evo iznenađenja: oboje ćete imati koristi od opraštanja, to je poklon sebi koliko i drugoj osobi.
  8. Kultiviraj optimizam – Pokušaj da pronađeš pozitivnu stranu događajima (npr. Porodična okupljanja često mogu neprijatna, usled nesuglasica među članovima. Ukoliko je tako, pokušaj da pronađeš posebnost u vašim nesuglasicama i da se raduješ što se bez obzira na njih, okupite da to praznično vreme provedete zajedno.).
  9. Uživaj u svakom momentu – Pokušaj da budeš prisutan svakog trenutka. Koristi svoja čula kako bi uživao u mirisima, zvucima i ukusima praznika, ali i u društvu drugih. Dopusti sebi da se opustiš i ne razmišljaš previše o periodu koji te čeka.

 

Dipl. Psiholog Jasmina Stankov

Psihološki centar Advice