Kod kuće, sa decom, pravi je izazov, zar ne ?

Zabaviti decu u kući 24h, deluje skoro nemoguće, zar ne ?

shitota-yuri-p0hDztR46cw-unsplash

Sigurni smo da ovo nije tako lak zadatak.  🙂 Naš kolektiv broji više članova sa decom, najrazličitijih uzrasta, ali iskustva su nam svima slična.  Nije jednostavno deci da budu u zatvorenom prostoru, sami ili sa braćom i sestrama, posebno ako su naviknuti na bogatiji društveni život. 

Stariji trenutno savladavaju gradivo putem novih platformi, istovremeno se suočavaju sa nevešnošću kako će se škola, ispitivanje i ocenjivanje nastaviti dalje, a onim mlađima jednako nedostaju drugari, parkovi, odlazak napolje. Malo je jednostavnije ako imate dvorište, ali nema nas puno tu olakšicu u gradovima, zar ne ? 

Razgovarali smo sa Branislavom Ćosić, autorkom bloga vaspitačica.rs koja je pripadnica istoimene struke i pokušali da izdvojimo glavne savete kako da očuvate svoje i dečije mentalno zdravlje u ovim zahtevnim danima, a istovremeno se zbližite sa svojim detetom.  Pogledajte njen intervju u nastavku.  

1. Koliko je teško deci objasniti kako moraju ostati kod kuće?

Deci je veoma teško objasniti sadašnju situaciju, jer je i nama odraslima dosta nepoznata. Naime, kada dete ima boginje, vi možete da mu objasnite da treba da bude u izolaciji i da će ona trajati dve nedelje, ali, mi se sada nalazimo u izolaciji iz koje ne znamo kada ćemo izaći. Najbolje je objasniti način na koji se virus prenosi, dečijim jezikom, objasniti moguće posledice. Naravno, racionalno, bez namere da uplašite dete, prikazati mu i kakve su posledice u slučaju da se zarazimo. Ako imate neku blisku stariju osobu, možete detetu reći kako virus može uticati na njih i zbog čega je važno se zaštitimo.  

2. Koje igre deci najduže zadržavaju pažnje u kućnim uslovima?

2 Mnoge aktivnosti mogu detetu da zaokupe pažnju i to na dosta vremena, ali samo ako su to aktivnosti prema kojima dete pokazuje interesovanje. Ponekad obične drvene bojice, sveska i muzika koju dete voli, može da bude okidač za inspiraciju. Ako dete ne voli da crta, ponudite mu neku drugu kreativnu aktivnost. Trenutno nam se bliži Uskrs. Možete zajedno da planirate dekoraciju vaše kuće ili na koji način ćete farbati jaja. Instagram i Pinterest mogu biti izvor inspiracije za nove igre. Ovakve aktivnosti znaju da okupiraju i mlađu decu uzrasta 2-3 godine na duži period.  Sa starijom decom možete primenjivati i neke takmičarske aktivnosti, poput “ne ljuti se čoveče”, karte, monopol i slično. 

kelly-sikkema-k4xoACkQZiw-unsplash

3. Kako deci objasniti i njihovom uzrastu približiti šta je virus?

Svako dete je preležalo neki virus. Možete za početak da se prisetite toga i da objasnite detetu zašto se razbolelo. Iznenadićete se koliko (vrtićka) deca znaju o virusu, prljavštini i bakterijama… Takođe možete da nacrtate virus na svoj način i da ga predstavite kao neko čudovište koje je nepoželjno, a potom ispričati detetu gde to čudovište živi, čime se hrani i zašto je štetan po nas ljude, odnosno zašto je nepoženjan. I za kraj priče, naravno, naučiti dete kako da se zaštiti od čudovišta (čitaj: virusa). Na Internetu ovih dana ima sjajan eksperiment kojim roditelji prikazuju odnos sapuna prema virusu uz pomoć bibera, sapuna i vode. Ovo je jedan vrlo slikovit prikaz, koliko je pranje ruku značajno. 
 

4. Kako roditelji treba da se postave prema detetu u ovakvoj situaciji?

Ono što možemo da učinimo za decu, pa i za nas, to je da naučimo da se zaštitimo. Ne samo od aktuelnog virusa, već od svakog. Ne ponavljaju lekari džabe jednu od (kako ja volim da kažem) Sedam vrtićkih zapovesti, a to je PERITE RUKE. Ako pitate za izolaciju, jako je važno ne paničiti. Ono što možemo je da što više vremena provodimo kvalitetno u društvu naše dece, i da ih pustimo da “uživaju”. Da, dobro ste pročitali. Pa koliko deca imaju prilike da provedu ceo, ali baš ceo dan sa roditeljima u svom domu? Verujte, kada ste zbog dnevne rutine razdvojeni, mnogo mu nedostajete. Ovo vreme se zaista može iskoristiti da upoznate svoje dete na neki drugi način i u nekim drugim okolnostima. Kao i ja i svi drugi zaposleni ljudi, sa svojim detetom provedemo ne više od nekoliko sati dnevno, uz sve druge kućne obaveze, naravno. Svako kvalitetno vreme se itekako računa, ali ipak celodnevno druženje nam može doneti mnogo toga dobrog.  
 
Zaštite površine, zabavno je, ali urnebesno za čišćenje. :)

Zaštite površine, zabavno je, ali urnebesno za čišćenje. 🙂

5. O kojim temama i na koji način je poželjno razgovarati sa decom sada?

Ne bih izdvajala neke posebne teme kao: Nemojte mračne, samo pozitivne, itd. Pustite da dete povede razgovor. Neka vas pita ono što ga zanima. Nemojte ni da mu odgovorite već napravite malo istraživanje: “Hajde da saznamo…” a zatim navalite na enciklopedije, google, youtube, zajedno učite, potom nacrtajte… Izradite mali projekat. Eto savršene aktivnosti. Dete započinje, vi povedite. Uključite sve članove porodice i zabava može da počne…
Osim zabave, ispoštovaćete njegovo interesovanje i naučiti nešto novo.
amy-humphries-nqWE-h_oRcU-unsplash
Slušajte muziku, đuskajte uz pesme za njegov uzrast, pustite muziku neke druge zemlje, pa je povežite sa hranom koju dete voli. npr Eros Ramazzoti i špagete 🙂 prijalo bi i nama, zar ne,  ili možda klasičnu ona svakako može doneti mnogo benefita. 
 

6. Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Opet: Ne paničite! Ako je vaše dete u uzrastu kada razume o čemu se priča, nemojte slušati informacije preko tv-a. Pročitajte ih i zadržite za sebe. Što manje pričajte o trenutnoj situaciji kao o velikom problemu, okrenite se i sami pozitivnoj strani priče a to je, kao što sam već rekla, ova izolacija, ako takvom želite da je vidite, i vašem detetu je učinite zabavnom i spokojnom. To je sada vaš zadatak kao roditelja.
Ova situacija bi mogla da bude odlična prilika da dete ne izostavljamo iz kućnih poslova. Ako ste, kao i mnogi, rešili da napravite veliko spremanje ovih dana, uključite i dete. Neka nauči da opere sudove, usisa, pomogne oko mlađeg člana porodice, složi svoje stvari. Osim toga, možete vaše dete da naučite nešto novo: da napravi testo za palačinke ili krofne. Ako imate baštu, naučite ga baštenskim radovima. Bilo šta…
I još nešto, čuvajte se uticaja mobilnih telefona. Nemojte da omekšate i olako dete “navučete” na igrice. Budite dosledni. Štetnosti uticaja ove napravice su zaita brojne. Pisala sam o tome u svom postu Mobilni telefon za dete. Svakako je da čemo imati potrebu da ukrademo koji minut i za sebe, kao i oni u izolaciji bez dece i to su trenuci kada deci možete pustiti crtani, moja prepruka je svakako da i uovom slučaju izbenete telefon, naročito do 3 odnosno 5 godine i da vaš izbor bude TV ili  monitor računara.  U tim trenucima , prelistajte knjigu, odmorite, stavite masku na lice ili jednostavno ćutite sami se sobom 🙂  
markus-spiske-zO6ZTMOBgec-unsplash

7. Kome se roditelji mogu obratiti za pomoć, savet sada ako je to neophodno (ukoliko primete drugačije ponašanje kod deteta)?

Sigurno možete da se javite vašem vaspitaču ako ste zabrinuti za ponašanje vašeg deteta. Ako dete ne pohađa vrtić, stručan savet možete dobiti, verovatno i od vašeg lekara. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da od 23. marta zaposleni u prosveti, roditelji i učenici mogu da dobiju psihosocijalnu podršku putem SOS linije 0800-200-201. Telefon je dostupan svakog radnog dana od 9 do 14 časova, a cilj ove mere je prevencija i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja. Ne isključujte ni dobronamernost vaših roditelja (baka i deka).

Budite sigurni da je kao i za vas i za vašu decu ovo velika promena, koja ima svoje pozitivne i negativne aspekte. Neizvesnost trajanja iste dodatno pojačava tenziju, tako da se potrudite da im što racionalnije objasnite situaciju, bez unošenja straha i naravno ako uočite neke veće promene u ponašanju, možete uvek konsultovati stručnjaka. 

8. Koje zajedničke aktivnosti preporučujete za decu i roditelje?

Pridržavajte se vaših standardnih igara, ili naučite neke nove. Ja mogu da izlistam brojne predloge (a mnoge sam i dala gore u tekstu), ali to, ponavljam, zavisi i od vaših uslova, prostora, mogućnosti, ali i od uzrasta i interesovanja deteta. Društvene igre su uvek dobrodošle i zabavne. Ako dete ne voli da gubi, izbegavajte takmičarske. Ako imate dvorište, blago vama. Čitajte priče, pecite pice, igrajte domine, plešite, lepite pasulj po određenim oblicima, pecajte gumice za kosu štapićima i uživajte.
Potrudiću se da na svom Instagram profilu @vaspitacica.rs dam neke predloge, a sigurna sam da Vas i na @magicbeauty.rs čeka mnogo toga zanimljivog.  
 
Branislava Ćosić i Magic beauty tim 
Foto: unsplash.com
hannah-rodrigo-mf_3yZnC6ug-unsplash