Kako sačuvati svoju kožu u danima izolacije

Kako smo i sami izloženu stresu u ovom periodu zbog promena koje nam je pandemija donela. Slična situacija je i sa našom kožom. 

Pojačana higijena, zatvoren prostor, ulazak u proleće, ali i unutrašnji stres, su faktori koji svakako utiču na njeno stanje. 

Zato smo zamolili Jelicu Nikolić, farmaceuta i specijalistu kozmetologije, koja stoji iza Instagram naloga Nutrikozmetik, kao i istomenog Youtube kanala da nam pomogne sa odgovorima na neka pitanja. 

Jelicu smo, naravno, videli samo online, kao što i svima preporučujemo i zahvalni smo joj što je izdvojila vreme da nam da odgovore na pitanja i svima nam pomogne da održimo rutinu i pomognemo svojoj koži u ovim, pomalo, neprirodnim uslovima za nas. 

Kako da odredimo svoj tip kože ?

Da bismo se pravilno i efikasno negovali, važno je da poznajemo naš tip kože. Većina ljudi ne poznaje svoj genetski tip kože, što može dovesti do pogrešnog izbora i upotrebe kozmetičkih proizvoda i na kraju prouzrokovati više štete nego koristi za kožu. Stanja kože nisu genetski uslovljena i svaki tip može iskusiti jedno ili više stanja tokom života.

Normalna (izbalansirana), suva, masna i mešovita (kombinovana) predstavljaju osnovne tipove kože, dok osetljiva i dehidrirana koža, akne, hiperpigmentacije, vidljivi kapilari, alergije spadaju u stanja kože.

U mnogim apotekama i dermatološkim ordinacijama postoje uređaji za analizu kože, međutim da biste dobili tačne rezultate, lice mora biti čisto, bez kreme i šminke.

saveti-za-zdraviju-kožu-magicbeauty-1

U kućnim uslovima, svako od nas, samostalno, može da odredi svoj tip kože na sledeći način:

  1. Uklonite šminku, očisite lice blagim sredstvom za umivanje (ukoliko nemate takav proizvod, možete se umiti mlakom vodom zapljuskujući lice 5-6 puta) i osušite kožu nežnim tapkanjem pomoću peškira.
  2. Nakon ovog postupka, ne nastavljajte sa daljim koracima nege, već ostavite tako lice naredna dva sata. Za to vreme koža se vraća u svoje prirodno stanje.
  3. Nakon dva sata, posmatrajte vašu kožu lica u ogledalu, sa posebnim osvrtom na sjaj i vidljivost pora.

 

odredi svoj tip kože

Ukoliko je vaša koža čista, baršunasta na dodir, zdravog izgleda, bez proširenih pora, vi imate normalnu kožu.

Ako imate osećaj svraba i zagenustosti nakon čišćenjaa, sitne pore, vaša koža je suva.

Masnu kožu karakterišu vidljive pore, brzo prosija, sklona je komedonima i aknama, dok je mešovita koža kombinacija suvog i masnog tipa. Koža je masna u području T zone (čelo, nos, brada) dok su obrazi normalni do suvi.

Poslednji korak možete napraviti i na ovaj način: prislonite papirnu maramicu na delove lica, s posebnim osvrtom na T zonu. Ukoliko na maramici ostanu vidljivi tragovi mansoće, jasno je da je taj deo lica mastan.

Sada smo na prelazu godišnjeg doba, kako to utiče na našu kožu?

Svako godišnje doba nosi sa sobom različite oscilacije u temperaturi, vlažnosti vazduha, jačini sunčevog zračenja pa samim tim i negu kože lica i tela treba prilagoditi promenama. Koži uvek možemo pomoći odlaskom na higijenski tretman lica pri prelasku iz jednog u drugo godišnje doba i na taj način je spremiti sa predstojeće promene.

Dolaze nam dani sa mnogo više sunčanih intervala, pa je zaštita kože od sunca korak koji nikako ne smemo preskakati.

Kakva se podloga, puder, sad preporučuju?

Izbor podloge odnosno pudera nikada nije jednostavan proces. Ako na to dodamo probleme sa kožom, poput akni, rozacee, hiperpigmentacije, izazov postaje još veći.

Za svaku ženu idealna verzija pudera je ona čija se nijansa i pokrivna moć neprimetno stapaju sa kožom i tome treba da težimo pri kupovini. Ovih dana, kada većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, puder nije neophodan korak i ne moramo opterećivati kožu još jednim slojem više.

Ipak, ako želite da ujednačite ten, tonirana krema sa zaštitnim faktorom može biti prikladna zamena.

4. Sada kad stalno nosimo maske, da li to na bilo koji način može da utiče na našu kožu (da li može doći do reakcije u tom predelu koji nam maska pokriva ako je duže nosimo)?

Bilo šta u kontaktu sa licem, trenjem ili dužim nošenjem, može da izazove iritaciju, posebno osetljive kože. Dodatno, procesom disanja, temperatura i vlažnost se povećavaju u delu gde maska prekriva lice, i na taj način može doći do bržeg razvoja mikroorganizama, barijerna funkcija slabi i koža postaje osetljiva i sklona nastanku nepravilnosti.

Međutim, dobrom pripremom kože za višesatno nošenje maske, možemo sačuvati zdravu kožu.

Hidratacija je ključni korak koji se ne sme preskakati bez obzira na tip kože. Birajte lagane formulacije, koje sadrže više vlažećih sastojaka i emolijenasa a mnogo manje okluzivnih sastojaka koji stvaraju nevidljivi film na koži, koje ćete naneti na kožu neposredno pre stavljanje zaštitne maske a lice.

 

Kakvu nega lica sada preporučujete s obzirom na to da smo sada mnogo više u kući i zatvorenom prostoru ?

Rutina nege koju smo praktikovali i koja nam je odgovarala ne treba da se zapostavi. Duži boravak u zatvorenom prostoru utiče na kožu i nekom će se odraziti u vidu pogoršanja akni dok će nečija koža će postati beživotna. Ovih dana, pojačana hidratacija kože treba svakom, a ona se može obezbediti na mnogo načina, od maski za lice, preko tonika, hidratora, seruma do gel krema bogatih humektansima.

Da li se preporučuju prirodne maske?

Maske mogu obezbediti koži neophodne nutrijente, dodatnu hidrataciju, umiriti je ili pomoći regeneraciju ćelija kože. Nisam ljubitelj pravljenja maski za lice od namirnica koje konzumiramo jer na taj način koža ne dobija ono što joj je potrebno za negu. Tržište je bogato ovom vrstom proizvoda i svako od nas, u zavisnosti od trenutnih potreba, može pronaći odgovarajuću masku za lice.

Koju biste Vi preporučili?

S obzirom da puno pričamo o hidrataciji, moja preporuka bi bile sheet maske koje sadrže sastojke koji koži obezbeđuju dodatnu vlažnost, poput hijaluronske kiseline, uree, prirodnog vlažećeg faktora, aloje i drugih biljnih ekstrakata.

Šta je po Vama neophodan korak u negovanju svake žene ?

Svaka žena želi da ima lepu i negovanu kožu do koje jedino može doći izgrađenom dnevnom rutinom nege. Svakodnevni mali korak koji napravimo u nezi nas drži na dobrom putu ka zdravoj i mladolikoj koži.

Kako negovati ruke sada, s obzirom da je koža od pranja i rukavica dehidrirana?

Često pranje ruku dovodi do isušivanja kože, jer sapunom i vodom ne uklanjamo samo nečistoće, već i zaštitne lipide površinskog sloja kože.

Kako bismo sprečili ovo stanje, najbolje je, nakon pranja, potapkati peškirom višak vode, a ne agresivno trljati. Nakon toga, naneti hranljivu kremu za ruke koja sadrži više okluzivnh sastojaka koji će sprečiti ispravanje vode sa površine kože. Takođe, ne zaboravite da pred odlazak u krevet, nanesete kremu za ruke u većem sloju.

Koje savete biste dali svima kada je uopšte nega kože u pitanju?

Jedno od načela u nezi kože kojeg se lično pridržavam i svima savetujem, jeste da rutina nege ne mora biti komplikovana  sa velikim brojem proizvoda. Krajnji cilj svake nege jeste izbor nekoliko proizvoda sa (aktivnim) sastojcima koji prijaju našoj koži i što je najvažnije daju vidljive rezultate.