fbpx

Nega i zaštita kože zimi

Nega i zaštita kože zimi

Zima kao godišnje doba, donosi nam mnoge promene koje nam mogu više ili manje prijati.Ono što je sigurno je da im se moramo prilagoditi.

Hladan i suv vazduh zajedno sa vetrom koji je česta pojava u našoj zemlji, nije baš najbolji prijatelj naše kože kojeg god tipa ona bila.

Možemo reći da kombinovana i masna koža, možda malo više zaštićena upravo zbog sebuma koji se luči i služi joj kao zaštita, ali svakako zahteva drugačiji pristup nego što je to slučaju u letnjim mesecima.

Masna koža po tipu je zastupljena u srednjoevropskoj populaciji svega oko 20%. Ukoliko je T zona ( brada , nos, celo ) “zamašćena” to ne znači da je koža MASNA po tipu.

Najčešće samostalno utvrdimo kako nam je  koža masna i počinjemo da je tretiramo određenim, često agresivnim, preparatima  što već posle par nedelja upotrebe može dovesti do poremećaja seboregulacije.

Upravo zbog toga treba znati da većina stanovnika centralnoevropskog dela pripada najčešće kombinovanom, odnosno mešovitom, tipu kože te je treba i tretirati preparatima koji odgovaraju tom stanju.

Nega ovog tipa kože je veoma zahtevna, a kako bi znali kako pravilno da je negujemo trebalo bi pridržavati se nekih osnovnih pravila.

Preparat za umivanje treba da bude u gelu, tako da ima blag uticaj na seboregulaciju.

Perfecta Green gel za čišćenje lica sa cimetom 150 ml

Kako ćete biti sigurni da koristite pravilan preparat ?

Posle umivanja koža ne sme da bude jako zategnuta, suva i matirana. To uglavnom znači da se koristi preparat koji može pogoršati fiziološko stanje seboregulacije kože. Isto tako to ne znači da preparat treba baciti već ga treba umereno koristiti 2 – 4 puta nedeljno.

Masna koža po svojoj fiziološkoj funkciji lakše vraća Ph vrednost, te ona često I putem upotrebe micelarne vode, vrati svoju elastičnost i neutrališe.

Byphasse Micelarna voda 500 ml

Već poznata krilatica koja nam kaže da ” lepota dolazi iznutra”, može se primeniti i u ovom slučaju.  Koža, kao naš najveći organ, često zna biti ogledalo unutrašnjeg stanja organizma, pa tako i može pokazati kako vodimo računa o svom telu.

Ishrana je u ovom smislu izuzetno važna. Unos zdravih obroka, sačinjenih od voća, povrća i drugih hranljivih namirnica koje telu daju energiju da savlada sve dnevne aktivnosti koje od njega očekujemo.

Hidratacija je veoma značajna za dobro stanje celog organizma, samim tim i kože. Uobičajena preporuka je unos 2 l tečnosti dnevno, a pored vode u toku zime nam mogu prijati i čajevi. Zeleni čaj je sjajan izbor jer nas oslobađa toksina u celom telu, a samim tim i u koži.

Budite nežni prema svom licu, pokušajte da ga osetite, da vidite šta vam nedostaje i koje su mu potrebe. Tako ćete mu na najbolji način pružiti odgovarajuću negu.

 

 

 

 

 Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *