fbpx

Hijaluronska kiselina je šećer ?!

Hijaluronska kiselina je šećer ?!

Da li zaista znamo šta je Hijaluronska kiselina ? 

Sigurna sam da ovo neće biti prvi put da čitate ili slušate o Hijaluronskoj kiselini. Internet je prepun tekstova koji se uglavnom odnose na "hijaluronske filere" za povećanje usana, popunjavanje bora i slično.

Ne znam da li je to stvarno tako ili se meni samo čini, ali smo kao potrošači u poslednjih nekoliko godina mnogo više informisani o sastojcima kozmetičkih proizvoda nego što je to ranije bio slučaj.

 

Izgleda da danas svi to znamo, šta ona radi i kako doprinosi negovanju kože. Zanimljivo je da ona uopšte nije kiselina, već jedan dug lanac ugljenih hidrata.

Naravno da nije sve tako jednostavno kao što mi često mislimo pa tako ne mora da znači da svaki proizvod koji poseduje ovu kiselinu radi baš ono što obećava i trebalo bi a budemo pažljivi u izboru da ne bismo sebi naneli više štete nego koristi.

Njena mogućnost da veže za sebe veliku količinu vode, čak 1000 puta više od svoje težine.  1gr ovog jedinjenja može vezati i do 6 l vode, da li i vama ovo zvuči fascinantno kao i meni ?

 

 

Lepše lice odmah nakon nanošenja 

 

Ova njena sposobnost da poveća vlažnost u koži, poboljšava izgled kože zbog veće refleksije svetlosti, ali i umanjuje vidljivost finih linija i bora na licu. Više o ovome možete pročitati i na blogu Prave stvari , Mladena Antonijevića koji ima nešto stručniji pristup i mnogo više znanja od mene.

U ovom Mladenovom tekstu možete pročitati i o manjkavostima proizvoda baziranih na ovoj kiselini. Ukoliko ne sadrže nekoliko različitih veličina molekula nemaju mogućnosti prodiranja u dublje slojeve kože. Veliki molekuli mogu delovati suprotno, tj povući vlagu iz kože u vazduh i tako je zapravo, isušiti. Zato, kada birate proizvode sa HA, gledajte da imaju bar 3 veličine molekula.

Dobar primer je : Hada labo lotion no 1 koji dolazi u pakovanju od 150 ml, što ga čini vrlo ekonomičnim proizvodom koji će vam trajati veoma dugo. Zanimljiva činjenica o njemu je da se u Japanu prodaje na svake 2 sekunde.

 

 

Obnova je neophodna 

 

Hijaluronska kiselina, isparava i zato je potrebno konstantno je obnavljati, pa je preporuka da se ovi proizvodi koriste 2 puta dnevno, takođe dobro ih je koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima za negu. Ukoliko težite jednostavnosti i želite što manje proizvoda u svojoj rutini onda će vam se dopasti ova Hada labo krema  koja ima širi spektar hidrantnih sastojaka.

Nešto više o humektansima, okluzvima i drugim tipovima hidratacije možete pročitati i na Instagram profilu Anđele Grahovac ( @andjelagra ).

Instant efekat blistavije kože koji sam već pomenula kao i punoća koju koža dobija, dodao je ovim proizvodima je i funkciju, prajmera.  Zato baš ovaj hidrator  često možete videti i kao preporuku  profesionalnih šminkera kao savršenu pripremu za šminkanje.

 

 

Magični sastojak za brisanje bora ili ipak ne ?

Da rezimiramo, moje viđenje je da Hijaluronska kiselina nije nikakav magični brisač bora već dobar način hidratacije kože i preventiva protiv starenja. Loša hidratacija, često se navodi kao jedan od glavnih uzroka pojave bora, pa je sasvim logično da na ovaj način spečavamo i odlažemo njihovu pojavu na koži. Osim ovog dugoročnog, ona nam daje i trenutni efekat blistavije, odmorne i zdrave kože.

Zato je možemo  upotrebljavati nezavisno od godina starosti jer je njena namena hidratacija i sprečavanje prevemenog starenja, a ne uklanjanje već postojećih bora.
Nadam se da je ovaj tekst doprineo da cela slika bude nešto jasnija i da njenom ispravnom upotrebom dođete do najbolje nege za svoju kožu.

Šta vi mislite  ?  Da li ste probali nešto od proizvoda ovog tipa ?

Pratite nas i na Instagramu @magicbeauty.rs  za sve nove infromacije o proizvodima.

Katarina

IZVORI :

https://www.instagram.com/andjelagra/

elle.rs/lepota/beauty-vodic/20560-beauty-vodic-sta-je-hijaluronska-kiselina-i-koja-kolicina-je-potrebna-kozi.htmlOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *